Utfasing av lyskilder/lysrør med kvikksølv – Alt du trenger å vite

 

 

Lysrør og pærer som inneholder kvikksølv er noen av de mest vanlige i norske hjem, industri, garasjeanlegg, skolebygg, kontorer og kjøpesentre. Nå skal disse byttes ut med tryggere alternativer som LED.

I 2023 ble en rekke ofte brukte lysrør faset ut som følge av endringer i EU-regelverket. Kvikksølv unntaket avvikles og fremtidig bruk av kvikksølv i det europeiske markedet blir ulovlig.

 

 

Stack of disused neon lamp tubes

Ønsker du en gjennomgang av produkter eller en befaring for utfasing.

Send oss din kontakt info her, så tar vi kontakt.

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

ELLER RING OSS PÅ: +47 64 92 38 80

 

Les videre for å lære mer om disse endringene og hva de betyr for virksomheten din.

 

 

Store fordeler med LED-armaturer og LED-pærer

Et LED-armatur eller pære vil bruke en tredjedel mindre energi enn de du bytter dem ut med. Derfor er ikke bare LED-belysning bra for miljøet og brannsikkerhet, men også for strømregningen.

 • Energieffektive
 • Lengre levetid
 • Lavere vedlikehold
 • Mindre CO2-Avtrykk
 • Avgir mindre varme (bra for brannsikkerhet)
 • Svært lite UV-lys – (UV og ultrafiolett lys i lysrør kan falme tekstiler og malerier)

Selv om LED-armaturer kan være dyrere enn andre lysrør/pærer. Så vil punktene ovenfor gjøre-opp for prisen. Det vil den synkende strømregningen også gjøre.

Med dagens strømpriser er det ekstra mye å spare (minimum 50 %) ved å gå fra gammel lysrør-teknologi til LED-teknologi. Med lavere strømforbruk, bærekraftige produkter og lengre levetid, er dette bra for miljøet!

Nedenfor finner du eksempler/Linker på armaturer som passer for dine prosjekter, og ofte stilte spørsmål om utfasingen av Lysrør med kvikksølv.

 

Lager 24 04 23 0001

60 % reduserte kostnader og økt lysmengde i vårt eget lager

I vårt tilfelle med Siteco trunking-system, byttet vi med våre egne Lumen Tools retrofit LED-moduler. Det tok kun fire minutter å bytte hver armatur, og det var ikke nødvendig med bruk av verktøy. 

Vi har målt lysmengden før og etter bytte. Det ble byttet 37  lysrørarmaturer, fra 2x85W = 6290W til LED 1X70w = 2590W
En besparelsen ble på 3700W

Kontakt oss for befaring.

ST1 kontorer 0041

Besparelse kontorer

Et kontor bygg kan komme i mange forskjellige størrelser. Bytter man til LED i kontor bygg kan man tilpasse seg forbudene på en energi-effektiv måte. For eksempel med Downlight LED 8/13/22W eller LED Panel Stratos i felles områder og Sigma II pendel (lhc.no) over arbeidsplass.

Office22WTilbud
60x60Sidebilde
Sigma II 2021Sort

Kontakt oss for befaring.

Skole

Besparelse skoler

Et optimalt oppsett for belysning for større klasserom er ni LED-armaturer plassert i tre rader. På denne måten vil arbeidsplassen og område rundt være bra og komfortabelt belyst med LED-Panel Stratos. Kombinert med lys kontroll og sensor kan skoler spare opp til 77% hvert år.

60x60Sidebilde
Cm10WCM casambi readyy
sr 2833k5

 

Kontakt oss for befaring.

Cramo

Besparelse industri/garasjeanlegg

Med optimaliserte LED-armaturer, med færre installerings punkter, blir energi forbruket minimalisert. I tillegg kan man med lyskontroll for høye tak spare opp til 69%. Enterprise industri armatur eller Regiolux Trunking system (Ny side) gir et bra balansert og retningsbestemt arbeidslys. For parkeringsanlegg har vi bla Prima LED som er et perfekt armatur til dette formålet. 

WEB Utfasing UFO Enterprise150wKorrigert
PRIMA LED 02
Tagschiene Zubehor

 

Kontakt oss for befaring.

Plantasjen Lier 0011

Kontakten AS tilbyr retrofit-løsninger for alle kjente trunking-systemer

Plantasjen Lier gjorde enkelt bytt fra lysrør til LED på eksisterende «TRUNKING-SYSTEM». Resultatet for Plantasjen Lier ble over 50 % energi-besparelser, samt store besparelser i forhold til innkjøp og utskifting av lysrør. Tidligere måtte 1/3 av lysrørene skiftes hvert år. Det har også blitt bedre lys i butikken, noe som gir økt handleopplevelse og omsetning. 

 

Kontakt oss for befaring.

Baerekraft

Bærekraft

Utfasingen av lysør/lyspærer med kvikksølv vil føre til mer bærekraftig belysning.

Vi I Kontakten AS jobber aktivt med bærekraft. Bærekraftig i en virksomhet vil si at vi gjør det vi kan for at fremtidige generasjoner kan leve på kloden vår med rent vann og luft. Blant annet gjør vi dette ved å bistå våre kunder og leverandører med å redusere sitt CO2-fotavtrykk, ved å minimere deres energiforbruk. Vi hjelper dem med deres bærekraftige utvikling.

Internt jobber vi også med å forminske vårt eget CO2-fotatrykk.  Både ved produksjon og levering av våre produkter på en mest mulig miljøvennlig måte. Dette er viktig for oss som miljøbedrift.

Sirkulærøkonomi

Sirkulær økonomi via høyere kvalitet, lang levetid og fri for miljøgifter

Sirkulær økonomi er også viktig for oss som miljøbedrift. Vi jobber aktivt for at både produktene vi produserer selv og de vi forhandler kontinuerlig har høyere kvalitet og så lang levetid som mulig. Etter både reparasjoner og oppgraderinger har vært gjort og produktet til sutt blir oppbrukt. Skal alle materialene gjenvinnes. Derfor er det viktig for oss at alle produktene våre er frie for miljøgifter som kvikksølv. På denne måten kan de gjenvinnes, og materialene kan bli brukt i nye produksjoner.. 

EnergiGrafHaand

Avkastning på investeringen

Fra år 2 blir nettogevinsten tilsvarende investeringen – årlig. Les også Med økte energipriser er mulighetene for besparelser ved investering
i lysløsninger svært store.

 

Er du usikker på hva du bør gjøre?

Vi i Kontakten AS har jobbet med LED-løsninger i snart over 15 år. Vi kan hjelpe din bedrift eller virksomhet med utfasingen av lysrør og pærer med kvikksølv.

Kontakt våre dyktige medarbeidere i Kontakten AS for en kartlegging av prosjektet og forslag til nye produkter.

 

 

Ofte stilte spørsmål

 

 

Hva er RoHS direktivet?
RoHS står for Restrictions on Hazardous substances og ligger i EU sitt direktiv. Her ligger regler og retningslinjer for bruk av farlige stoffer. Blant annet Kvikksølv. Det tar for seg hva som er lov å bruke, ikke lov og hvordan.

Hvilke lyskilder blir forbudt og når?

 • T2-lysrør (forbudt fra februar 2023)
 • T12-lysrør (forbudt fra februar 2023)
 • Kompaktlysrør (CFL) (forbudt fra februar 2023)
 • T5-lysrør (forbudt fra 24. august 2023)
 • T8-lysrør (forbudt fra 24. august 2023)
 • Hologen lamper G9 (230v) (forbudt fra 1 september)
 • Lav volt Hologen lamper G4 og GY6.35 (forbudt fra 1 september)


Kan man selge ut det som er på lager?
Forhandlere har lov til å selge ut sine eksisterende lagre, men man kan ikke kjøpe inn mer etter at forbudene begynner å gjelde.

Må man bytte fungerende lysrør?
Så lenge de er intakte og fungerer er det ingen umiddelbar fare å bruke de man allerede har installert. Det er først ved hvis det knuser der blir farlig.

Hvorfor erstatte lysrør med kvikksølv?
Jo raskere man tilpasser seg det nye regelverket, jo lettere gjør man det for seg selv. I tillegg kan det spare deg mye penger. Det å bytte ut lysrør og sparepærer med kvikksølv er et stort pluss. De ulike lyskildene som bruker kvikksølv, er lite energieffektive. I tillegg til å være en trussel for helse og miljø. Produktene som erstatter dem, er LED-lysrør og LED-pærer.

Hvilke fordeler har LED sammenlignet tradisjonelle lysstoffrør?

Lysstoffrør LED
Kvikksølv 2,7 mg 0 mg
Effektivitet (lumen/watt) 70-110 120-200
Typisk levetid Opp til 36000 timer Opp til 70000 timer


Hvorfor er kvikksølv så farlig?

Det er uhyrlig viktig og bra at det nå finnes alternativer til lysrør og sparepærer uten kvikksølv. De kjemiske forbindelsene som forekommer i kvikksølv, kan føre til store skader hvis kvikksølvet slipper ut. Blant annet kan det påføres skader på organer og nervesystemet. Det kan også påvirke utviklingen til barn og foster.

Med et LED-alternativ uten kvikksølg trenger man ikke frykte dette. Hvis en ulykke skulle skje og et lysrør knuser, trenger man ikke være redd for skadene som kvikksølv kan påføre.

NB!: Om noen av lysrørene på listen er i bruk eller kunder spør så er det først om lysrørene er skadet eller knust man skal være forsiktig. Det er derfor ikke lovpålagt å bytte dem ut, om de er intakt.

Les mer på Miljødirektoratets nettsider. https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2022/oktober-2022/lysror-med-kvikksolv-fases-ut-i-2023/


Hvorfor har ikke forbudet kommet tidligere?

Forbudet mot bruk av kvikksølv i andre elektroniske apparater og produkter har var vært vedtatt lenge. Effekten kvikksølv har på kropp og miljø har lenge vært kjent. Andre elektroniske apparater har derfor lenge blitt produsert uten.

Lysrør og sparepærer med kvikksølv har i motsetning vært vanskelig å erstatte og finne gode alternativer til frem til nyere tid.

Etter EU gikk igjennom unntakene i Kommisjonens delegerende direktiv (EU) 2022/284 og 2022/277 viser de til i punkt (7) at i evalueringen tok de til høyde for nye alternativer og den økonomiske påvirkningen av å fase ut kvikksølv. Det ble nå konkludert at fordelene med forbudet ville være større enn de eventuelle negative innvirkningene.